EN SOFAGENERALS GUIDE TIL UKRAINE KONFLIKTEN

Køb jodtabletter og gem dåser nede i den nærmeste bunker nu…nej clickbaitoffer, der kommer ikke en atomkrig – selvom medierne ved angst sælger og pisker en stemning op nu, der giver mig flashback til 80erne – dengang staten husstandsomdelte flotte hæfter med tricks til at overleve det forestående atomangreb fra den anden side af jerntæppet.. Slap af – russerne har travlt nok allerede og slet ikke midler til at åbne flere fronter nu. VI har allerede glemt Ukraine (og corona) – det er Amber vs. Depp eller kongehuset eller noget andet vrøvl nu:

Tak Putin – tak for at få Sverige og Finland ind i Nato, tak for at vende vores flygtningepolitik på hovedet, tak for at få fart på vores rejse væk fra fossile brændstoffer, tak for at tømre Europa sammen, tak for at skabe vækst i vores våbenindustri…og tak dig selv for din brændende trone…

Panik sælger: Vi fik et meget kort pusterum – efter coronaen blev den nye forkølelse – før det nye angst-narrativ belejligt blev rullet ud – for vi skal åbenbart være distraheret af angst for at performe optimalt i samfundsteateret.

Ukraine fik Corona-evalueringen under gulvtæppet og vi hoppede med på en masse oprustning  – som om Russerne magter at åbne flere fronter…og endnu en EU afstemning om uklare forbehold, der skal give politikere tog kontorfolk mere arbejde. Mette gav sågar grønt lys for Amerikanske tropper på dansk jord – og fripas for privatpersoner til at tage til Ukraine og kæmpe…bestil popkorn nu.  

Et andet panik-resultat af Ukraine er at vi nu skal bruge 2% af bruttonationalproduktet på militær. Absurd når vi ser hvor skøjt russerne performer – plus Rusland ikke har kapasitet, økonomi eller et realistisk motiv til at ryge på Nato eller Danmark – de ved det vil være Ruslands undergang allerede nu. 

Måske skulle vi – i lyset af de seneste dyre succeser med pirater, Mali og Afganistan bare droppe den “aktivistiske” udenrigspolitik og i stedet bruge de allerede bevilligede penge på mere effektive ting som et hjemmeværn med billige droner og missiler til at skræmme de sidste Russiske høge og spøgelser væk – eller bruge pengene på børn og ældre?

På plussiden har vi med et trylleslag glemt alt om vores før pænt anløbne asylpolitik. I modsætning til flygtninge fra de lande vi selv har kørt “aktivistisk udenrigspolitik” imod – læs smadret med militæraktioner.- f.eks Irak, Libyen, Afganistan og Syrien.

Nu er vi ellevilde med billig arbejdskraft fra et land vi ikke viste hvor lå på kortet for få måneder siden. Før var Ukrainere radioaktive filmskurke, semi romaer eller prostituerede  – men efter skærmene har vist et udbombet land der ligner Jylland med hvide ofre i Hummel-tøj krammer vi dem velkommen. Jeg håber den gode stil fortsætter og inkludere folk fra andre konfliktområder i flere farver også. 

Flashback: da coronaen begyndte havde jeg brug for et mentalt frirum så jeg blev nostalgisk efter en værre trussel vi havde overlevet. Jeg begyndte på YouTube-universitetet, stalkede gamle DKP agenter,  læste bøger om atomstrategi, interviewede B52 veteraner (artikel følger) og lavede samlesæt af missiler. For gamle post-punks. ser angsten i øjnene og dyrker den – i modsætning til de unge krænkelsesparate snefnug og deres helikopterforældre, der lever i fortrængning og ubevist internaliseret frygt for alt og intet. Nu står den på https://liveuamap.com og https://www.bellingcat.com – ikke Netflix, tiktok og insta.

Men tilbage til slagmarken, der har ulmet siden 2014:  Putins mål er tydeligt – når man handler med råstoffer, hvorfor så konkurrere med sit gamle hjemland? Jeg gætter på hans plan hele tiden primært har handlet om at sikre råstofferne mod øst og adgangen til kysten. 

Russernes mangel på træning og motivation tilsat lange følsomme forsyningslinjer gør det allerede er en pinlig og dyr omgang for den russiske papirtiger. Vestens våbenhjælp trækker kampene i langdrag og slider Russerne ned. Tilsyneladende tør de ikke angribe leverancerne når de krydser grænsen.  Snart vil der komme mange døde unge mænd hjem i kister det russiske folk må sige stop. Plus  vi kommer af med vores gamle våben – så vi skal købe nye. Køb aktier i tyrkiske droner nu!

Putin har fejlberegnet Ukraine og vesten- det virker som om han magtfuldkomment troede en frygtindgydende militærparade ville udløse et regeringskifte i Ukraine. Måske fordi hans korrupte generaler har begået underslæb og oversolgt militærets evner. Det var idiotisk at tro man kan besætte et land med 44 millioner indbyggere. Nu sidder han fast i en langstrakt invasionskrig med lange forsyningslinjer der har udløst vestens forbandelser over et slidt Rusland. 

Putin har ikke engang opnået luftherredømme endnu…plus Ukraines billige skulderbårne missiler vanskeliggør luftstøtte i lav højde. Russerne bomber med upræcise usmarte våben – hvilket ikke er effektivt til andet end terror. Det samme kan siges om Russernes enorme artilleristyrker. Der mangler information og koordination i indsatsen – hvilket resulterer i rod med mange civile tab – måske bevist for at demoralisere Ukrainerne. Klamt.

Jeg er ikke vild med fjerndiagnosticering men Putin er tydeligvis rundet af onde personlige oplevelser og efterretningsarbejde  – der måske har gjort ham sociopatisk – hans empatiforladte praksis i forhold til civile tab f.eks i Tjetjenien og Syrien tyder på det. Han skammer sig ikke og virker – naturligt nok – pænt paranoid. Han har udtalt at Sovjets opløsning var en tragedie – og kan ikke slippe tanken om de 24 millioner Russere der døde i anden verdenskrig. Problemet er vesten er nød til at give ham en værdig bagdør ud af Ukraine – ellers optrapper han bare – læs bomber landet i smadr – frem for at tabe ansigt. Lad os lade være med at trænge en mand med cirka 4000 rustne atomvåben op i en krog. 

Putins virkelige støtter – oligarkerne – må snart være møre. De har støttet Putin for at kunne få deres børn på Oxford, leve i London og pendulere på en Yacht mellem Ibiza og Cannes og købe mesterværker i Basel stashet i freeports i Schweitz eller i Miami. De gider ikke leve i en slags nyt Nordkorea uden at kunne komme til deres formuer og have fri global bevægelighed. Klart de er bange for Putin, men de arbejder klart på at køre en blødere efterfølger i stilling. Der sker noget -check den faldende pris på designer-ure og blue chip kunst. De er ramt og sælger ud.

Ruslands mediestrategi er debil og dømt til at fejle – den skubber indbyggerne mod udenlandske netmedier der er umulige at censurere. Ukraine fører klart på fortælling – men det er pinligt vi er begyndt at censurere russiske medier – som om vi ikke kan gennemskue dem – vi burde være hævet over den slags – ligesom vi bør opføre os ordenligt overfor det stakkels Russiske folk, der også er gidsler i det her rod.

Konsekvensen af Putins fejltrin er – udover at afsløre et forældet desperat system og barbarisk statsterror fra en rusten krigsmaskine – at flere lande vil søge Nato medlemsskab, af vesten opruster hvilket vil tynge den russiske økonomi mere end vores. Derudover udbryder der måske hungersnød i de lande der køber Russiske landbrugsprodukter, og en ny global klimaøkonomi – og en mere isoleret østblok der mere og mere ligner NordKorea og lever på Kinas nåde. Måske vil Kina også udnytte tumulten itil at besætte Taiwan….for det her er på mange måder en proxy krig mellem Kina og USA. 

Jeg er meget i tvivl om afstemningen om forsvarsforbeholdene: Jeg er grundlæggende pacifist, men utryg ved Danmarks afhængighed af USA´s militær – især hvis Trump bliver genvalgt. Hellere nogle profesionelle Europæiske embedsmænd ved roret end danske standup politkere drevet Natos oprustningsliderlige generaler og usa’s enorme våbenlobby. Hvis vi absolut skal have våben så lad os købe og kontrollere dem lokalt i Europa. Omvendt kan det blive en dyr omgang at køre dobbeltsystemer parallelt. Måske burde vi være for fine til at blande os i de gamle koloniherrers missioner i Afrika…se bare hvad der skete i Mali…jeg er splittet. 

Vestens strategi ser ud til at slide Putin ned med billige high tech missiler mod gumpetunge rustne tanks, rasende trænede lokale mod umotiverede børnesoldater. Bykampe kræver en overvægt på 9 russere for hver Ukrainer så det bliver for dyrt – klart Russerne har smadret nogle byer med terrorbombardamenter, men landet skal jo helst besættes relativt intakt, hvorfor bruge millarder på at besætte en ruin? Det er derfor de ikke har Kiev. Ukraine er også på toppen i den elektroniske krig – jeg formoder de får jamming og intel fra vesten så de har stragetisk overblik – dertil forvirrer vi intern kommunikation og dermed koordination af de russiske styrker. Tricket med at sende billeder af døde russiske soldater til deres pårørende må også gnave i moralen hos det stakkels russiske folk. Det ville være klædeligt hvis Europa lukkede for al import af råstoffer   også. Ecco, Novo, Mærsk og resten af vores virksomheder bør også skynde sig at finde smarte måder at komme ud af Rusland ASAP.

Men tilbage til de Atomvåben:  de virker kun når de  ikke bliver brugt…hvis Putin desperat vælger at bruge et taktisk atomvåben for bliver hans land kogt –  usa og Nato har over 2000 atomsprænghoveder der kan ramme Rusland indenfor  få timer – feks kan de ubådsbaserede Trident missiler ramme Moskva på 15 min. – bare en ubåd har 240 brintbomber der hver er 50 gange stærkere end hiroshima-bomben med en rækkevidde på over 7000 km – der rammer indenfor 90 m. Der er 14 amerikanske og 4 UK ubåde…det er kun 1/3 del af atomstyrken – velkommen til galehuset – det burde virke præventivt. Oveni har Nato snart mange stealth fly og overlegen kommunikation og kontrolsystemer. Ethvert russisk angreb vil være absurd.  De har ikke en chance – planeten har ikke en chance – ligesom vi ikke har offensive planer for angreb – dertil er den gensidige atomare terrorbalance stadig for skræmmende. 

Naturligvis er der høge i USA der har planer for et lammende atomart førsteslag – en videreudvikling af Reagan’s first strike doktrin: der regnes på om vi kan slukke varslingssatelitterne samtlig med vi hacker den russiske kommunikation, smide emp bomber og griller elektronikken og så nuke russernes masseødelæggelsesvåben. Denne risikable strategi kræver naturligvis vi har et tæt antimissilforsvar…og vi ved hvor de mange tusinde taktiske kernevåben Russerne utvivlsomt vil hævne sig med befinder sig…selv de største militærstrategiske psykopater tvivler – med mindre man er klar til at ofre mange hundrede millioner menneskeliv – det er hvis planen virker…hvis russerne når at skyde alvorligt igen lukker alt.Danmarks rolle: vi var vigtige under den kolde krig –  som fremskudt flybase for at forhindre fri russisk gennemsejling af bælterne – der var essentiel – især for Russernes ubåde. 

Det var dengang – nu er den russiske atomare afskrækkelse baseret på enorme mobile missilsystemer der triller rundt i Sibirien. Danmarks rolle som prop i bælterne er slut – vores eneste militære værdi er noget overvågningshalløj, forsyningsliner og så Grønland – der stadig er et herligt sted for amerikanerne at gemme ubåde og sende fly østover fra – plus klimaændringer skabe en lukrativ fragtpassage – og så er der råstofferne…. Yderligere Dansk oprustning vil være absurd – vi kan bare droppe de dyre aktivistiske aktioner og bruge flere penge på f.eks at give hjemmeværnet droner. Hjemmeværnet kommer også ind handy senere, når alle masserne gør oprør senere i historien, men det er en anden artikel.

Om det havde været billigere i menneskeliv bare at lade Putin besætte landet uden modstand og så lade tiden, vestens økonomiske sektioner og indbyggerne arbejde får vi aldrig at vide. PEACE!

VISUAL RANT/APPENDIX:Russisk plakat: Astrid Lindgreen og Ikea er nazister – klart Sverige er blevet lokket ind i våbenhandlerklubben i Nato…

  • Historien gentager sig…