Angst sælger…selvom det Russiske forsvarsbudget er på størrelse med Italiens pisker både Putin og Trump koldkrigs-stemingen op – det er en klassiker med krigsretorik hvis en statsleder er usikker indenrigspolitisk. Selv traktaten om mellemdistance atomvåben i europa sejler, plus hele det atomare område står overfor et teknologisk generationsskifte, der kan forskyde magtbalancen, f.eks via vores nye stealth bomber F35.

Men Putin er ikke gammel efterretningsmand for ingenting. Hans seneste briefing er ren Bond, komplet med kæmpe torpedoer med brintbomber mod New York, hypersoniske missiler der kan smadre LA og Miami efter kun fem minutters flyvetid, rumvåben og atomdrevne krydsermissiler med næsten uendelig rækkevidde… systemer der forhåbenligt er ret bluff – for hvor er pengene (og teknologien) til alt det gøgl lige nu?

Problemet er sådanne bombastiske udmeldinger udløser angst – og legitimerer en accelererende global oprustningsspiral. Det er fristende at tro Putin (og Trump) har aktier i våbenindustrien – som altid i politik: “Follow the money”. Samtidig tales der om en ond fusion af Kina, Iran & Rusland i mellemøsten – der kan samle op efter vestens fiaskoer, hvor på den ene side positivt har smadret diktaturer i Irak, Afganistan og Libyen, men desværre har efterladt kaos.

Så den kolde krig er tilbage og pænt varm – der allerede er proxy-krige igang mange steder i Afrika og mellemøsten.

Men for at blive klogere må vi huske og forstå fortiden, så her vil jeg gerne demontere nogle af de mange myter omkring den gamle kolde krig, der bliver reaktiveret for tiden:

Da jeg var lille var frihedskæmperne stadig i live, og en vifte af jagerbombere brød lydmuren i lav højde over vores sommerhus på sydfyn: tyske, danske og amerikanske F100, F104, Draken og F4. Piltoerne kaldte F104 flyvende ligkister, da de var meget ustabile og indkøbt via bestikkelse af politikere og militærfolk af producenten Lockheed. I området på sydfyn var der også Polske landbrugsmedhjælpere, der efter murens fald viste sig at have en ekstra indtægt som med at spotte ideelle landgangssteder for Warszawapagtens invasionsstyrker.Dengang i 1980erme hustandsomdelte man “Om at overleve”, et hæfte, der helt nøgternt – læs urealistisk -beskrev hvordan borgerne skulle overleve atomkrigen. Sirener blev afprøvet hver onsdag kl. 12 og beskyttelsesrummene var klar med tørre kiks og tæpper.

Oveni AIDS og generel recession gav det en skøn stemning, der dannede grobund for salget af dystopisk sci-fi og Joy Division vinyler.

Set i bakspejlet kom No Future generationens nihilistiske hedonisme kom ikke ud af ingenting. Det hele bliver her og nu i dødens skygge. Jeg oplevede det senere da jeg festende i Beirut på en klub der lå i en bunker, hvor militsernes våben lå med numre på i garderoben og det var tydeligt man levede NU, for det næste angreb kunne komme når som helst, så det galt om at få det hele med nu.

Men tilbage til den kolde krig: det kostede Rusland mellem 20 & 27 millioner døde at deltage i anden verdenskrig (plus alle dem Stalin myrdede)… USA mistede “kun” en halv million, men havde monopol på atombomben, og speed-alkoholikeren Churchil ville bombe russerne før de røde fik bomben selv.

Vi må huske på det var en traumatiseret efterkrigstid med lukkede samfund uden spionsatelitter, hackere og fri turisme – ingen havde overblik, og alle bluffede. Russerne havde f.eks kun 4 atommissiler der kunne nå USA indtil slutningen af tresserne. De kompenserede så med en massiv konventionel styrke – og spin.

DET STORE SLAG OM DANMARK – Danmarks rolle under den gamle kolde krig var at holde fjenden i østersøen ved at minere og sætte en prop i lille og storebælt og bombardere skibe og ubåde. Inden for 48 timer efter krigsudbrud ville der ankomme hundredevis af Amerikanske fly, der så ville sikre luftherredømmet over nordeuropa. Officelt var vi imod atomvåben på dansk jord…en sandhed med modifikationer.Hvis atom-lortet ramte propellen, skulle den danske elite styre videre fra et bunker-kompleks i Nordskoven, der var dekoreret af Hein Heinsen så den lignede et aneks til hospitalet i Herlev eller Palads biografen.

Østblokken havde et håb om de kunne bevare en terrorbalance –  trods deres økonomiske og teknologiske underlegenhed – gennem  over 20.000 tanks, der i bedste blitzkrieg-stil skulle drøne gemmen vesteuropa.

Nato ville blive tromlet ned, da man ville køre igennem de mest befolkede områder, der ville gøre taktiske atomvåben ville kræve enorme civile ofre i Europa. (man opfandt senere neutronbomben, der kun dræbte mennesker men lod materialle værdier stå…(ren Corona).

Derfor havde Nato 1000-vis af små overlyds-jagerbombere med rækkevidde på et par tusind kilometer der klart ville fungere meget mere effektivt med kernevåben ombord, da det var før smarte bomber og GPS. Se bare hvor ineffektivt de massive bombardamenter i Vietnam reelt var.

Så Nato og Danmark trænede kunsten at flyve lavt om natten under radaren med jammer og så dukke op og lave et ballistisk kast med brintbomber – ofte en kamikaze-mission, da flyet ikke kunne nå væk fra de enorme eksplosion, plus flyende ikke havde brændstof nok til at komme tilbage til basen – der ofte ville være atomramt af russernes modangreb ved landing…

Derudover havde Danmark de famøse Honest John og Nike missiler, der klart kun ville virke ordenligt med de atomsprænghoveder de var designet til.

Danske politkeres atom-angst gjorde vi havde/har en officel politik om kun at have fremføringsmidlerne, men sprænghovederne og bomberne var klar i lagre lige syd for grænsen i  Standort Meyn, hvor der også var atomartelleri-granater – klar til at blive fløjet ind hvis der var en forestående konflikt. Vi er stadig kun i en fase af begrænset taktisk atomkrig….Mit kvalificerede gæt ville være vi – såfremt østblokken ville angribe med sin massive konventionelle overvægt – at vi ville vælge at nuke deres militærbaser præventivt i en krise i stedet for at vente til deres angreb – det ville klart være det sikreste at holde konfliken på deres bane.

De beslutninger kan ikke tages af et langsomt folketing eller dansk millitær, men af Natos øverstkommanderende også kaldet Supreme Allied Commander Europe (SACEUR).

Det oplagte ville være et præventivt angreb på østbaserne med atombevæbnede fly kombineret med minering og massiv flystøtte fra Nato. I tilfælde af landgangsforsøg havde man så stadig Nike og Honest John og artilleri med a-våben.

Et bevis på denne taktik var Stevnsfortet…det ville jo ikke kunne modstå et konventionelt angreb uden at kunne bruge atomvåben som forsvar. Officielt havde fortet par gamle tyske kanoner og lidt upræcise missiler mod Polens østersøflåde…

Glistup havde jo ret: vi skulle have sparet alt det issenkram og fået en telefonsvarer der fortalte vi overgav os på russisk. For naturligvis var der planer for invasion, men ideen om et konventionelt angreb – med eller uden taktiske atomvåben – var/er totalt absurd, da der jo er massive mænger strategiske kernevåben oveni ovennævnte – nok til at ødelægge civilisationen, ja måske menneskeheden.Lige nu har hver side kun cirka 2,821 strategiske atomvåben klar til brug ved tryk på en knap fra den berømte Trump kuffert – OVENI de taktiske “småvåben” denne artikel omhandler – f.eks ubådsbaserede Trident 2 missiler med over 12000 kilometers rækkevidde – de kan ramme deres mål indenfor 40 min. – dertil kommer nogle noget langsommere bombefly, der så kan flyve gennem et radioaktivt helvede og bombe de sidste rester…hvor de skal lande må tiden vise – om er der noget tilbage af verden efter første udveksling af avåben?

DEN HJEMLIGE KAMP Russerne prøvede at udbrede kommunismen – reelt en diktatorisk statskapitalisme langt fra Marx idealer – via et globalt netværk af partier, presse og partisaner – det DKP er det oplagte eksempel i Danmark. Samtidig modarbejdede de andre varianter af kommunismen, især de mere anarkistiske.

Denne aktivitet bliver altid hevet op af skuffen af højrefløjen for at miskreditere venstrefløjen, eller rettere sagt vestrefløjens ekkoer – der reelt er lilla idag – efter de rødes implosion efter murens fald.

Det er en spøgelsesjagt, da venstrefløjen som al anden modstand er overtaget af tidens identitetsjagende grådighed og narcisisme – de leverer den samme realpolitik som de borgerlige, blot med et skvat dyr empati på budgettet. Selv USAs angreb på 3 verden er venstrefløjen i danmark med på idag.

Vinderen dikterer historien, men der mangler et mere nuanceret og balanceret fokus i mediernes fortælling om den kolde krig. Hvad med alle de holdningsagenter USA havde igang i danmark? Hvad med den massive påvirkning igennem film, musik og presse styret af USA? Selv Jazz og abstrakt kunst blev støttet af CIA.

Et eksempel var stiftelsen af SF: et medlem af DKP fik nok og fik så hjælp af CIA til at danne SF. Han nød at være formand, og CIA delte så venstrefløjen, præcis som i bananrepublikkerne i sydamerika.

Et mere skræmmende eksempel var forsøgene på Frederiksberg hospital – hvor man gav psykotiske bæltefikserede patienter overdoser LSD uden supervision i en kælder, for så at sende forskningsresultaterne tilbage til CIA til brug i MK-Ultra programmet.

Mærsk købte sit første amerikanske rederi under krigen, og det lykkedes verdens største containertransportør at blive hovedleverandør af transport til den Amerikanske hær.

De amerikanske baser i Grønland sked højt og flot på den danske anti-atompolitik og byggede reaktorer under isen, havde atombevæbnede Nike missiler til at beskytte vitale radarstationer og sikkert også en del ubåde gemt under isen. De skadrede en B52er deroppe med 4 brintbomber i og satte grønlænderne til at rydde op uden masker og dragter…men nægtede at betale erstatning da de fik kræft. Trump vil endda købe Grønland nu…før Kineserne?

Danmark er blevet landet man altid har med, når et angreb skal legitimeres udenom FN, så det ikke ser ud som et Amerikansk soloprojekt: “Se vi har Danmark med – det er som at købe en økologisk dieselbil….gentleman krig med god samvittiged.” Vi legitimerer lortet ved at deltage, og får døde soldater, terror og flygtninge som bonus. Der kommer ikke engang en rapport om budget og effekt bag efter, se bare Irakkomisionens manglede konklusioner.

Jeg er ikke kommunist, jeg er realist – og ikke – i modsætning til en del politkere og mediefolk – holdningsagent for fremmede magter – se bare DF´s mystiske forhold til Israel.

Jeg tror bare på danmark er så lille vi skal blande os uden om den voldelige del af udenrigspolitiken og fremstå som en godt eksempel med nye ideer og forskning, ikke bomber. Det militær-industrielle kompleks må stoppe, og vi bør være forgangsland.

Det er for dyrt med krig, der avler våbenkapløb terror og flygtninge – og ikke mindst angst, der giver stress – der belaster alt og alle. Vi bør være alt for moderne til vold, eller at piske en ny omgang dommedags-stemning op. PEACE.

Check avåbens effekter her