Engang talte man om overvågningssamfundet. Nu selvovervåger vi på instagram – og der er lige kommet ansigtsgenkendelse til kameraerne på gaden…er du også skeptisk overfor digi-oligarkerne?

Øvelse: Prøv at tale om noget du IKKE taster eller søger på: pludselig popper der reklamer og indhold op – det er tydeligt der lyttes med. Dine medie-feeds bliver mere og mere militariserede og efterlader dig i angst, så reklamerne virker bedre.

De store sociale medier og tech-giganter integreres i toppen af politiske og økonomiske magtstrukturer, men kan vi stole på dem? Vi har allerede oplevet markante ændringer i vores online oplevelse efter de seneste politiske skift, og mistilliden vokser. Men hvad kan du gøre? Her er en række konkrete tiltag, uden du skal bruge brevduer og røgsignaler.

1. Sikkerhed for dine data

  • Tag backup af dine billeder lokalt: Skyen er praktisk, men dine data er ikke nødvendigvis sikre der. Overvej at gemme på en ekstern harddisk.

2. Beskedapps: Privatliv frem for bekvemmelighed

  • Slet Messenger: Facebooks Messenger-app indsamler store mængder data. De fleste vil ikke savne den. 
  • Skift fra WhatsApp til Signal: Signal tilbyder fuld end-to-end-kryptering som standard og indsamler minimal brugerdata, hvilket gør det til et stærkt valg for dem, der prioriterer privatliv. Telegram tilbyder også kryptering, men det er ikke aktiveret som standard i alle chats, og platformen indsamler mere brugerdata sammenlignet med Signal. Men glem at være hemmelig her, alle tjenester er blevet hacket af myndighederne.

3. Sociale medier: Er det tid til at forlade de store platforme efter tech-bro-eliten er gået Andrew Tate?

  • Facebook: Overvej at minimere din brug eller skifte til Mastodon, et decentraliseret alternativ.
  • Instagram: Pixelfed tilbyder en lignende oplevelse, men mangler endnu et stort bruger grundlag.
  • X (tidligere Twitter): Bluesky er en lovende erstatning, men kræver en aktiv brugerbase for at blomstre og er baseret på investorpenge – og ender med algoritmer og annoncer, når investors skal have dem igen. Mastodon er bedre end bluesky og har netop erklæret de kører non-profit.

4. Søgemaskiner og browsere: Slip af med Google

  • Skift Google ud: Ecosia påstår at plante træer ved hver søgning, hvilket gør den til et miljøvenligt alternativ. Ellers Duckduckgo.com eller Qwant.com, der er EU baseret.
  • Brug Firefox i stedet for Chrome: Firefox giver bedre privatliv og færre sporings-mekanismer.
  • Overvej at skifte Gmail ud: ProtonMail, tutanota.com og Zoho er sikrere alternativer til Gmail.

5. Online shopping: Drop Amazon

  • Undgå Amazon: Amazon dominerer online-handel, men deres praksis er kontroversiel. Desværre ejer de også IMDB, og der findes endnu ikke et stort alternativ.

6. TikTok og alternative medieplatforme

  • TikTok har ændret sig: Der er sket uofficielle ændringer i platformens ledelse, og flere brugere er skiftet til RedNote. Dog kan denne tjeneste være problematisk pga. Kinesisk ejerskab.

7. Hvad med Apple, Officepakken og Starlink? 

  • Nyeste Apple-opdatering inkluderer Starlink: Dette betyder mulig overvågning via Elon Musks netværk. Funktionen er i første omgang begrænset til T-Mobile-brugere i USA med planer om at udvide til opkald og international brug.
  • Overvej Linux! Det er opensource og f.eks. UBUNTU er nu så simpelt at installere og bruge, at man ligeså godt kan gå den vej. Det virker iøvrigt også på gamle maskiner, som apple og MS ikke længere understøtter.
  • Skift OFFICEPAKKEN ud med libreoffice – gratis og kan det samme -uden tracking og ai-tvang.

Den nemme vej ud

Smid din iPhone og Android ud! Få en dumphone der kan bruges som hotspot til din computer – ELLER køb en Volla – en lækker tysk overvågningsfri Android.

Chat og sms er som at bolle gennem et nøglehul, så drop din smartphone. Få en gammel Nokia og begynd at tale med folk, lyt til hvad der foregår omkring dig i stedet for at tæppebombe hjernen med podcasts. Kig dig omkring i stedet for at doom-scrolle. Læs en bog, mød folk. 

Saml dine digitale online aktiviteter så du laver det samlet – f.eks svarer du KUN mails om morgenen – og en time om eftermiddagen. 

Overvej Tor. Overvej et nyt digitalt liv baseret på en fake profil, der ikke er knyttet til dig via bank, gps osv.

Kig på de kriminelle. Hvis de mødes, er det ude i en skov, hvor de ligger i en ring med hovedet nede i græsset med hænderne for munden. 

Tænk på hvor meget tid du vinder, hvis du dropper SoMe…

Konklusion: Dit digitale valg betyder noget

Sociale medier og digitale tjenester fungerer kun, hvis vi er online og aktive. Hvis vi ikke er tilfredse med de eksisterende platforme, kan vi træffe valg, der minimerer vores afhængighed af dem, ved at skifte til mere private og brugervenlige alternativer kan vi måske genvinde kontrol over vores (digitale) liv.

Tak til Anders Kjærulff – Denne guide opdateres løbende: hvis du har bedre ideer eller rettelser så skriv her: