“ROSA – DET VILDE SØUHYRE” er den nyeste Dreamworks animationsfilm – skrevet af South Park veteranen Pam Brady. Den vil meget gerne være moderne – f.eks omtales teenagernes prom night som et “post kolonial patriakalsk ritual” – og foregår i et gamer-manisk tempo, der minder om et første persons skydespil. Mobiltelefonerne bimler konstant og er en integreret del af fortællingen. Heldigvis er der ikke maniske fake-børnestemmer – Jane Fonda er f.eks sødronningen, på dansk er det Ghita Nørby der giver animationen den fornødne pondus. 

Uden at spoile kan jeg afsløre at filmen handler om en teenagerens Rosa´s angst – hun er oprindelig en Kraken – men hendes familie fortrænger det og er gået på land, hvor de faker den som mennesker – faderen sælger flaskeskibs-sæt på nettet, moderen er ejendomsmægler…

Denne kamp med at undertrykke sin indre natur kan fortolkes som metafor for en kamp med teenage-hormoner, voksen-identitet, forældre, småborgerlighed, normalitet, race – vælg selv. Der er et klar sund anti-Disney-perfektions-tema som rød tråd igennem løjerne. 

Animationerne ligner kommende mercandice, legetøjs-sæt og bamser fra BR. Bevares, Dreamworks kan det der med at lave animerede børnefilm – produkter som Shrek, Madagascar, “Sådan træner du din drage” eller Trolls virker – selvom de måske ikke er så cool som Wes Andersons “Fantastiske Mr Fox” eller Hayao Miyazakis mesterværker. 

Jeg havde min 7 årige datter med, og hun giver den 3.5 stjerner ud af 5 – filmen er ikke uhyggelig og kan nydes på flere planer, men den sidder lidt mellem to stole: den handler jo om afgangselevers prom-problemer – i et formsprog for plus 7 publikummet – men jeg tror ikke nogen over 12 magter den . Måske er Rosa bedst til tweens?