Forestil dig du er til en koncert hvor der kun spilles cover-hits der er et gennemsnit af det tilstedeværende publikums playlister – så alt det nye, anderledes, skæve bliver sorteret fra fra starten – for hvis du samler 100 mennesker i et rum kan de sikkert kun blive enige om Shubidua. DR skal være noget helt andet – et DR for nye ideer, der ikke er lavet med profit eller seertal for øje – det klarer alle de andre medieudbydere..

Jeg frygter hele medievirkeligheden kommer endnu tættere på ovenstgående skrækscenarie efter det nye medieforlig, der peger imod at  alt indhold og alle holdninger gøres til tam sikker underholdning uden anden effekt end tryghedens sus – valium til masserne – altså som i dag – bare værre.

Før var hed det “the media is the message” – nu er det “the marked is the Message” – og kulturen bliver blot reduceret til clickbait fyld man kan datamine mellem reklamerne – så de rammer endnu mere præcist og billigt. Jeg forudser indhold der er endnu mere pakket med skjulte agendaer og reklame styret af lobbyister – jeg forestiller mig at samfundets fælles samtale i endnu højere grad bliver styret af den laveste og mest effektive – læs lukrative fællesnævner – og alle de kloge kreative omveje lukkes.
Mette Bock – der fik 2 millioner for at skride fra DR – er tydeligvis på et irrationelt ideologisk korstog -somn så mange andre politkerne der vil gerne nedskære alle fælleskaber og privatisere – fra hospitaler, skoler og nu DR. Jeg har bedre ideer her: DR skal tænke på andet end tal – og igen blive markedsleder ved at fokusere på eksperimenterende formater med bevidsthedsudvidende indhold – teknologien gør at man kan lave en masse personlige fortællinger i stedet for de store kunstige dyre studieformater, der er opfundet til gammeldags reklame-flade tv. DR burde blive hele Danmarks it-løsning – et fælles stort post-youtube hvor man kan oploade, klippe og klistre vores fælles Danmarkshistorie. Et reklamefrit sikkert alternativ til google og facebook – så kunne man spare alle kanaler og sendeflader.

Jeg er modstander af nedskæringer – men her er mine ideer:

 • Lave et dansk og sikkert mix af Netflix og facebook – et interaktivt brugerstyret univers
 • Et sted folk kan uploade alle deres data – film og billeder sikkert og deles
 • Droppe “Mere til flest muligt for minst muligt” paradigmet
 • Lave komplementære programmer til resten af mediebilledet – ikke kloner
 • Fyr slappe mikrofonholdere og underholdere
 • Lukke senderne og kun køre net on demand- ikke flere genudsendelser
 • Sæt lixtallet op – DR´s sprog sejler
 • Lægge hele arkivet op til fri afbenyttelse – DR skal bevare Danmarkshistorien
 • Sælge DR-byen – man kan ikke åbne vinduet i dette incestuøse palads
 • Droppe alle studieformater og producere i marken
 • Kun købe udenlandske produktioner der ikke kan ses andre steder
 • Ikke mere talen ned til målgrupper – der reelt er fiktion
 • Stol på de kreative og droppe alle de extra kokke der fordærger maden
 • Lad en masse nye kreative uploade små hjemme-produktioner på DR.DK
 • Drop talentværkstedet – et langt efternavn er ikke nok – find nogen der kan noget udefra
 • Lad folk selv være  “kanal-kurator” eller “medie-DJ” og dele og diskutere eget og andres indhold
 • Få en “kanariefugl i kulminen” i alle debatter – en totalt uafhængig – til at balancere de mediesexuelle
 • Afskaf smagsdommere, livsstilseksperter, politiker-journalister og alle de andre selvbrandere
 • Betal folk – kun rige folks  børn og lobbyister kan leve af afledte sideeffekter.
 • Privatiser Berlingskes 24syg og TV2 prompte – de ideer de markedsfører er perfekte til reklamedrift
 • Giv freelancere ordenlige arbejdsforhold så de kan have et voksen-liv og tør lave noget nyt
 • Lad befolkningen betale for hvad de bruger af båndbredde fra DR i stedet for licens
 • Trim ledelsens og Kulturministerens budgetter og erstat dem med folk der har produceret kreative    ting selv…

Desværre er virkeligheden en anden: sidst jeg så på DR´s nyhedsside handlede halvdelen om X-faktor – der jo burde have været kørt privat fra starten, hvis overhovedet – syg social-Darwinisme  hvor børn mobbes i et forsøg på at strippe mens de synger karaoke – føj – og så præsenteret som nyheder??

Men hvordan kan DR blive mere kreativ? “Kompromisser er kunstens fjende” – fyr alle de mellemledere og stol mere på de kreative og ikke mindst seerne – DR måler sig til at “gennensnittet er idioter” og taler derfor ned til os – men befolkningen bliver heldigvis mere medieret og ser DR´s bluff. DR bør være autentisk og personlig – og lave lockout på tordenskjolds selvfede selvbrandende soldater, smagsdommere og eksperter, der reelt er lobbyister eller lever af afledte sideeffekter fra deres afhængighedsskabende gøgleri på skærm-boblen. Man kunne f.eks starte med at lave et alternativ til snapchat – der blev til et nyt programformat – som så kunne erstatte den nedladende socialpornografi på DR3. Hele den der sang om målgrupper har gjort en en DJØF-elite stærk – men afføder en masse trist indhold. Danmark er så lille at tv bliver en “mere til flest mulige for mindst muligt” – hvilket ender i et medie-macmeal alle kan spise uden glæde eller næring – “sendt er glemt”. Man kan ikke regne sig til store oplevelser – og fordi 100 millarder fluer spiser bæ smager det ikke godt. Jeg vil meget gerne hjælpe DR, da jeg tror på public service ideen – der skal være medier udenfor markedet til at balancere billedet. Men alene tror jeg ikke ledelsen kan klare det – om de så tog på kanindræberkursus med BS efterfuldt af LSD-terapi i ørkenen til Burning Man tror jeg ikke de kan redde medie-Titanic. Der skal nyt blod til – nogen udenfor lobby-boblen med smag, stil, dannelse, visioner og noget på hjerte – der selv har lavet indhold – der tør holde politkerne væk.

MERE MEDIEFORLIG HER

Hvad er det næste felt der skal gennem denne økonomiske matrix? Jeg forestiller mig bibiloteker fyldt med slidte bestsellere, DFI støttede remakes af folkekomedier, gallerier fyldt med kunst der ligner investeringssikre reklameværker, aviser der ligner EB.DK og toge der kun stopper hvor det kan betale sig – og Matador som rap-musical på gamle scene. Nå nej det er jo allerede sådan – og jeg er jo allerede stået af den brede dansk kultur for længst – DR er last mover på alt, og putter altid så meget vand i sjussen man kan synke antabus med den. Måske skal vi bare erkende det er en skidt forretning at prøve at leve af at skabe dansksproget kultur – 5 milloner bonderøve er for lille et marked – og fokusere på dem der gør det for andet end penge?