Vi kender allesammen oplevelsen af at ligne udskudt æblegrød efter en flyvetur. Følelsen af at sjælen hænger et sted over atlanten efter din krop er ankommet. Her er mine tips mod jetlag:

Det er ikke bare tidszonernes skiften der fucker med det indre ur, eller traumerne efter skrigende børn, klaustrofobien, propperne i ørerne, dødsangsten, trykkabinen og dåseluften – eller strålingen i 10 km´s højde. Eller kontroltabet ved at give sig hen til en metaltræt tingest fyldt med eksplosiv benzin, hvor faldskærme er sparet væk. Flymaden er central for ens ubehag – denne sterile firkantede mad, som myten fortæller indeholder anti-laxativer – så man minimerer wc-renderiet – en kemisk forstoppelse med død mad. Eller er det de lavopløste skærme med Blockbusterskrald og den evige susen fra den ventilation, der blot recirkulerer passagerernes gamle prutter, host og lagrede ånde – selv på de dyreste senge-sæder…argh.Nevermind, ingen – ud over Lars Von Trier – har tid til at køre eller sejle, så jeg har spurgt de mest hærdede jetset krigere: Art advisor Nicolai Frahm har et trick med at tage uret af i 24 timer. Når han lander drikker han frisk lemon juice med salt. Manageren Ulrich Møller-Jørgensen sige han aldrig spiser på fly, prøver at sove og kun drikker vand. Kasper Wedendahl – før instruktør, nu kapitalfond-fyr mener omvendt vi bare skal drikke os stive når vi flyver. Model Sara Maria Dyrberg´s erfaring er at vi skal modstå fristelsen til at sove når vi når frem og i stedet gå direkte over i destinationens rytme.

Den altid entreprenante Mickey Beyer har udvikle en app mod det.

Melatonin er et hormon der dannes i hjernen og i øjets nethinde, men som påvirkes og hæmmes kraftigt af lys – overvej at lave et diodefrit soveværelse med gaffatapet gardin. Det stadig ulovligt at købe i Danmark, men ikke ulovligt at tage, så man kan fint købe dem i udlandet. 

Her er en tidszone omregner med jetlag tips.

God tur!

PS hvis du har unikke tricks så skriv her.