Vores hverdag er stressende. Vi har ikke tid til at mærke hvordan vi har det, og har svært ved at finde meningen med vores eget liv. Vi er aldrig gode nok, uanset om vi er på toppen eller bunden af samfundet. 

Det er sjældent at vi får sat os ned, mærket ordentligt efter og tænkt tingene igennem. Vi vil egentlig hellere outsource løsningerne af vores eksistentielle problemer. Og så kan man blive spirituel og få en ny federe identitet og svar på alt. Eller hvad? 

Andre igen er så smadrede af at leve i hvad de oplever som et koldt og umenneskeligt samfund, at de vælger at skabe en parallel virkelighed at leve i. Også her leverer den spirituelle verden varen. Men er outsourcing af dine problemer eller parallelle virkeligheder løsningen? 

Den traditionelle medie og kulturverden kan føles kaotisk og deprimerende, så det er oplagt at søge mere enkle og opløftende alternative kanaler.

Spiritualitet kan distrahere os fra hvad det i virkeligheden handler om, og udnytte vores tendenser til at stikke af fra problemerne og i stedet søge “spirituelle” bortforklaringer af problemerne. 

Her er en guide til nogen af tidens åndelige emner:

ÅNDELIGE MESTRE 

Kan en guru, lærer, eller mester hjælpe dig? 

Det er dig selv det handler om, ikke en afdanket rockstjerne fra Århus, der skal fortælle dig hvad Jesus egentlig mente. Det er langt hen ad vejen bare forretning, og der er meget langt imellem lærere der egentlig har noget at tilbyde. 

Du synes selvfølgelig at du har fundet den helt rigtige, der er anderledes end alle de andre, og taler helt specielt til dig.

Din mester med sit smukke grå hår har lavet et tomt mix som du kan projicere dine egne drømme og behov ind i – præcis som et horoskop –  så du kan føle dig udvalgt og ophøjet, og ikke behøver at tage ansvar mere. Mesteren tilbyder en barnlig ansvarsløs position og ren eskapisme.

Du er i gang med at tage røven på dig selv, afgive ansvar, og betale en anden for at hjælpe dig med det. Gør det selv. Sæt dig ned på din egen røv, og kig ind i dit eget sind. 

ÅNDELIG IDENTITET

Det er dejligt at kunne være ekspert og kloge sig om noget ingen kan vide mere om end netop dig, men du får ikke en federe identitet af at være spirituel. Du behøver hverken mestre, Dalai Lama Memes, psykedeliske oplevelser, krystaller, hellig-geometriske kobbersmykker, drømmefangere, healingskovture eller chakra-plakater for at være interessant. 

Du er go nok som du er, med dit helt almindelige selv, fyldt med almindelige hverdagsfølelser og hverdagsoplevelser. Slap nu af og vær dig selv sådan som du er. Du ER go nok.

SPIRITUEL MATERIALISME

Krystaller, orgonitter, hellig geometri, mandalaplakater, duftlys og alt det der, er intet andet end pynt og spirituel materialisme. Du kan ikke købe noget som helst spirituelt. Det er en parodi, og blotter klart og tydeligt hvor naiv du er. 

HEALING 

Healing og fjernhealing er dybest set at tjene penge på folks dødsangst. Det er dejligt at blive rørt ved og få opmærksomhed, men andet giver det ikke. 

Hver gang en eller anden påstår at kunne helbrede for eksempel kræft, AIDS eller Coronavirus bør du være totalt på vagt. Betal aldrig for det. 

Vi skal alle sammen dø, af det ene eller det andet. Slap af, lev et godt liv, vær dig selv og se tingene i øjnene, så er det måske helt ok at dø når du en dag skal det.

SPIRITUELLE STOFFER 

Psykedeliske stoffer, fra hash og svampe over LSD, DMT, ecstasy, ayahuasca og meskalin giver måske oplevelser, men gør dig på langt sigt bare mere forvirret. Det er rusmidler, og der er ikke meget indsigt i en beruset oplevelse, trods at det umiddelbart kan se sådan ud. Disse midler havde en kulturhistorisk berettigelse til at bryde 1950ernes betonagtige koldkrigsvirkelighedssyn, og starte 1960ernes frigørelsesprojekt. Men de er unødvendige i dag, hvor virkeligheden er flydende og man kan vælge hvad man vil, uden at behøve at gentage fortidens fejltagelser og oprør gennem stoffer. Farvel til din egen klare og kritiske sans til fordel for et kort trip… Hvorfor vælge psykose frem for klarhed? Du starter måske med at tage stoffer, men stofferne ender ofte med at tage dig, og gå fra at være et krydderi til at være hovedretten. 

PASSIVISERENDE KONSPIRATIONSTEORIER

Konspirationsteorier er perfekte til ansvarsforflygtigelse, for det er aldrig din skyld at verden sejler, men noget Illuminati har arrangeret. Konspirationsteori er et effektivt redskab til at opbygge en parallelvirkelighed når man ikke magter at leve i den almindelige virkelighed. Der er en million fælder på internettet der kan forklare dig den virkelig sammenhæng mellem alt muligt. 

Fra chemtrails, til en jødisk sammensværgelse og antivaccine. Husk gammeldags kildekritik, at krydstjekke med mindst 3 kilder, og hvis der er noget som helst der minder om Adolf Hitlers Mein Kampf, så læg mærke til det inden du går ud og prædiker det. 

Tjek hvad du får ud af konspirationsteorierne. Bruger du dem som bortforklaringer af dit eget ansvar for dit eget liv? Giver de mening når du IKKE har røget hash? Giver teorierne dig mere magt over din egen situation, eller passiviserer teorierne dig og gør dig magtesløs, paranoid og handlingslammet? Og hvad med al den tid på internettet? Hvad kunne du ha brugt den til i stedet? Dine børn, din kæreste, at rydde lidt op, gå en tur, se nogen rigtige mennesker?

KILDEKRITIK

Tænk kritisk og undersøg tingene lidt mere. Hvorfor påstod Rudolf Steiner at han astralt kunne rejse ud i Akasha-kronikken i jordens aura og læse DEN SANDE HISTORIE om alt, blandt andet Jesus? Fordi at han ved dette greb kunne blive en uimodsagt autoritet, som ikke kunne modsiges med almindelige argumenter og jordisk historie, for HAN vidste bedre. Denne strategi er kopieret konstant siden. Vær altid skeptisk når folk har et bedrevidende perspektiv. “Jeg ved bedre en dig” – især hvis de ved bedre om noget som helst der har med dig at gøre. For så er det nok ren manipulation. Hold på tegnedrengen og lad være med at tage bukserne af!   

TIDLIGERE LIV

Nej, det er ikke dig det er galt med, for du var skatmester i et tidligere liv ved faraos hof, og stjal af kassen, og derfor har du ingen penge i dette liv. Nej, du er ikke en røvkedelig fraskilt forælder men i virkeligheden en del af Odins hof fra Finland. Man forstår godt trangen til at bortforklare og udsmykke en røvsyg hverdag, men helt ærligt – det er spild af tid. Lev dette liv her og nu, i stedet for alt det vrøvl.

CHANNELING

Hvorfor taler Osiris til dig på dansk når du holder dig for ørene? Nu stopper i fandme! Tag alle jeres ascended masters og føderale rumskibe og stop op i røven.

HVIS DU HAR VIRKELIGE PROBLEMER

Så få kompetent hjælp. Aktiver dit netværk. Tal med dine venner. Gå i terapi. Pas på dig selv. Lad være med at kaste dig i armene på manipulerende mennesker med interesser i at gøre dig afhængig af deres system og produkter. Konkrete løsninger på konkrete problemer er også en god ide.

KONKLUSION

Spiritualitet skygger over at få klarhed over sig selv. Men man kan altså godt få klarhed over sig selv uden hjælp fra usynlige autoriteter, okkulte teorier, griske guruer, wind-chimes og duftlys, hvis man gider at sætte sig ned og bruge tid på det.

EN ENKEL METODE TIL AT FÅ LIDT RO OG KLARHED

Her er en helt skrællet måde at meditere og opleve sig selv på. Du får ikke noget åndeligt ud af det. Måske bare lidt mere ro og klarhed over hvad der foregår i dit eget hoved og følelsesliv. Hvis du bruger tid på det så virker det bedre.

Det handler om dig, din virkelighed, din krop, dine tanker, dine følelser, dine oplevelser, og at opleve og forstå dig selv.

STOP DIG SELV
Sæt dig ned.
Sid stille.
Hold din kæft.
Træk vejret dybt et par gange. Det hjælper med at falde til ro.
Lad sindet være uden at justere.
Du skal ikke lave noget om.
Der er ikke noget mål – andet end bare at sidde stille og opleve tingene som de er.
MÆRK HVORDAN DU HAR DET.
Hvilke følelser har du?
Hvor kommer følelserne fra? Hvor er de? Hvor går de hen?
Oplev følelserne, uden at bedømme dem, justere dem eller tænke over dem. 
Bare mærk. Oplev både positive og negative følelser uden at gøre noget som helst. 
HVILKE TANKER HAR DU?
Hvor kommer tankerne fra? Hvor er de? Hvor går de hen?
Oplev tankerne, uden at bedømme dem, justere dem eller tænke over dem. Tankerne er ikke noget problem. Lad dem være uden at gøre noget.
Giv slip
Bare vær – oplev – mærk

 

Kærlig hilsen Jes Brinch