CORONA UPDATE. Passionen, kunsten & feinsmækkeriet  fortsætter, trods  nattelivets coronapause kører vinylbaren Gespenst i Lille Kongensgade 16 videre online. Bagmanden DJ Peter Visti siger:  “Gespenst er mit drømme-scenarie, en  legestue, hvor jeg kan spille lige hvad jeg har lyst til – der er the missing link mellem Floss, Cafe Del Mar, The Loft og Balthazar – nu kører det opløftende og eksotiske soundtrack – samlet gemmen 40 år – videre døgnet rundt her – GESPENST RADIO.

OBS: Gespenst hedder nu MUSEO LOCAL

Peter spiller ALT – fra 1970er Yacht rock & balaric over afro-rariteter til dugfrisk kosmisk disco – “men fuck genrer, jeg er mest til sexy og måske lidt sovset lyd – masser af percussion og resten af paletten – minimal musik siger mig intet.” Som bevis sender han mig et mixtape så eklektisk at jeg INTET kender, og selv Shazam må give op. Mine fordomme om Balearic som en douchebag genre for lounges fyldt med tyske tandlæger i deres livs efterår i thaifiskerbukser på narko-nedtur erstattes af et overflødighedshorn af sensuelle og tidsløse legende globale 12” singler, der fletter sig ind og ud af hinanden – det er mere Eno/Byrne´s “My life in the bush of ghosts” end “forbuddabar” – det er lækkert, men langt fra muzak, og tirrer min kedelige puristiske “gode smag” – der reelt blot er selvcensur. Visti tør spille tacky, sexy og smuk musik ingen kender – det handler om stemning, ikke genkendelighed eller trends. Stilen – eller mangel på samme – minder mig om genre-surfere som François K, der heller ikke er ked af at smide Basic Channel efter en Paradise Garage gospel dub efter en gang manisk jungle. Almindelige DJ-konventioner om tempo og flow bliver udfordret – da numrene er samlet udfra stemninger:¨

“jeg er holdt op med selv at grave i pladebutikker så meget – jeg har et netværk af diggere, der kender min smag, der kan skaffe alt. F.eks nyder jeg godt af Martin “Pac” fra Can i Tullinsgades mere mystiske fund…pt. flipper jeg over “The Word  ‎– Lobster / The Word” – efter jeg mødte David Mancuso begyndte jeg at købe latterligt dyre hemmelige plader…” .

Klubben Dolores Vinylerne bliver så luftet rundt om i verden eller på hans base på voksenklubben Dolores, der før husede den legendariske yuppieklub Annabel`s, pusher-klubben Cavi og senest Visti´s & Casper Christensen´s Sunday – før han blev veganer – men Dolores størrelse kræver at Visti ikke kan komme helt ud i de mere spacede kanter af pladekasserne, så nu åbner han Gespenst – en lille legeplads hvor han ikke behøver at “læse og holde gulvet” men bare kan lege med tracks fra sit enorme loft – pakket med omkring 35.000 vinyler. Gespenst bliver en kontrast til Dolores – der er allerede en vifte af “klubber i klubben” – den mere elektroniske Beautybox, middage med stjernekokke på den store terresse, Coma og Bodil-efterfester og en masse kendte der gemmer sig for selfie generationen, hvor Visti nu overlader kogeøen til en ny generation af DJ´s. Gespenst virke som et hemmeligt sexet køkken til en global privatfest – og en totalinstallation der er affyringsrampe for ny kultur, og en ny mere afslappet måde at feste sammen på. Gespest bliver behagelig modgift mod ensretning, playlister, genre-ensretning, aldersnazisme og segmentræs.

Flashback Visti voksede op udenfor Silkeborg, hvor han legede med en imaginær spolebåndoptager af garntrisser mens han drømte om det musik han hørte i radioen – senere begyndte han så at optage bidder af tidens hits, til han en skønne dag så Jørgen Mylius spille på en skæbnesvanger blå mandag i Brædstrup – “samme år var jeg igang som mobil dj, fordi jeg mente jeg havde et bedre take på at kontrollere festen omkring Engesvang end de andre”. Visti var ikke vild med dansk popmusik, men fandt alternative ting og underlige b-sider som Paul McCartney´s “Temporary secretary”, Fleetwood Macs “Dreams”, Buggles “On tv” og senere Plastic Bertram, og senere new wave og electro. ABC, Trevor Horn´s produktioner, Sade – Visti spillede til pigerne uden at lefle eller tale ned til lytterne, men måtte lave sin første klub i Silkeborg tilbage i 1993 for at spille hvad han virkelig havde lyst til uden chefens ånde i nakken.

Den post-digitale lyd uden genre – nu som radio Gespenst handler om noget andet: Jeg er træt af klubbernes pumpede og stressede digi-møjlyd med limiters og dj-effekter, så jeg har investeret i en Rane rotary mixer og L-Acoustics højtalere, der kan spille højt, med fysisk bas og helt rent i studiemonitor-kvalitet — en oplevelse der desværre er en sjældenhed i nattelivet. Der bliver kun spillet vinyl – det giver en mere velovervejet og varmere musikprofil, jeg er træt af flade mp3 filer, autotune, autosync og hektiske hit-mix. Det er tid til ukendt kvalitetsmusik og fordybelse igen, og jeg vil lave et forum for mennesker i alle aldre, der lever for at grave ukendt vinyl – og vi laver da også en streaming radio der kører i døgndrift under navnet Gespenst – jeg har allerede digitaliseret 1000 tracks, der ikke lå på nettet endnu. Jeg har dog fjernet titlerne, det skal ikke være for nemt, hahaha. Find Gespenst radio online.”

“Jeg har altid lavet mine egne steder – det har været nødvendigt for at spille hvad jeg har lyst til – det er nemmere end at overbevise bookere og resteratører om jeg ikke behøver at spille Montmartre-klassikere, mumlende radio-trap eller “dakkedak” på deres udbrændte anlæg for at få folk til at svede så de køber flere drinks. Vi har sublime spisesteder af international kvalitet og skønne specialbutikker i byen, så nu har jeg lavet noget tilsvarende, bare med musik.”

Gespenst har udover Visti booket en række mennesker, der ikke er fikserede på spille “shit de jour playlists” mens de sprøjter med champagne og laver bas-arm på snapchat, men til gengæld har en klar smag, mennesker der skaber og samler analog musik, og forstår at lave en klar fest-dramaturgi med to pladespillere – “mennesker der kan designe en atmosfære og tage dig på en rejse med lyd”.  Internationalt Gespensts bookings kan være både skøre vinyl-fetichister og internationale djs fra Peters enorme netværk, da Visti er en vel-marineret herre, hvis mission startede i 80erne i Silkeborg (ja, han har spillet lidt superliga for dem…) som dj –  og siden har han spillet i Tokyo, London, Ibiza, Barcelona & New York…og hængt ud med legender som DJ Harvey, Phil Mison (der “opfandt” Cafe Del Mar ) og ikke mindst nu afdøde David Mancuso – der lagde grundstenen for moderne clubkultur med The Loft i 1970.

Et typisk dj-sæt i udlandet varer 2 timer, og Visti har ikke usb-nøgler med, men slæber cirka 60 vinyler – uden en spille-plan: “jeg ved blot hvad jeg starter og slutter med…og så hvad den plade jeg spiller mig op til…mit peak og hemmeilige våben den aften (lige nu en 12” han bare kalder “Freak”)…naturligvis er der kæder af tracks jeg ved virker sammen, men jeg vil hellere være fest-antenne og læse danserne end at køre en rigid preset-playliste stil – det er sjovere og meget mere levende at overraske.”

Visti´s hits Alt den musikaktivitet førte naturligt nok til en masse produktioner, remix og udgivelser, og en hurtig søgning på Discogs afslører at Peter ved hvad han taler om, med 3 albums, 6 singler, 18 remix & 13 tracks på compilations (Costes mm.) – og det er bare på vinyl og CD – i sit solo bagkatalog. Derudover er der 10 udgivelser med makkeren Meyland og et overflødighedshorn af digitale udgivelser – plus soundtrack til C.S.I. serien, det globale Dolly Parton remix-hit “Jolene” og ikke mindst hans single “Balearic Love”, der spilles af DJs som Todd Terje, Prins Thomas,  DJ Tiga, Kodey 205 og Tokyo By Night. Men nu orker han ikke at være studiemunk mere…det overlader  han til sin søn Lukas Visti, der er ude med albummet “Ask”. Bag enhver helt er en stærk kvinde Uden partneren og medejeren Puk – der selv startede en cafe som 21 årig – “Jeg designede og ejede et dametøjsmærke i 7 år – House of Lykke…og et børnetøjsmærke i 2 sæsoner der hed Postyr – men da vi lavede Bar O gik jeg fuldtid på nattelivet”. Puk så modsat mange andre tidligt fordelen i store højtalere og lader fyldt med plader, og de har rejst 22 år sammen med deres tøj og musik. Men nattelivet  jo er et minefelt for singler og misbrug. Hvad er tricket? “Jeg tager ikke stoffer, og bliver ikke forelsket om natten på et øjeblik -…vi giver hinanden lang line, men er alt for ærlige til alt det ballade, og ser klart fordelen i at arbejde og feste sammen – når børnene sover”.
Kultur-specialbutikken “Vi har villet lave mere end en bar – eller et burhøne-diskotek , vi har lavet et kulturhus –  vi har samarbejdet med den legendariske kunstner Marco Evaristti (ja, ham med skandalen med guldfiskene i blenderen) for at skabe et rum der kan noget nyt. Marco´s arbejde handler jo ofte om døden – og det passer strålende til et fest-rum, hvor man prøver at leve her og nu som der ikke var en dag i morgen. Hans værker minder os om det…vi bliver fortrolige med døden så vi kan bruge den resterende tid bedre – hele installationen på Gespenst har fået titlen: “ LSD. Liv, sex og død.” Marco, der ligner Al Pacino,  siger:

“Formålet er at fremstille sex og død, der er naturlige og gentagende elementer i vores liv, som noget velkendt og uimodsigeligt. På legende vis sammenstilles ideen om, at vi alle ubønhørligt skal dø en dag (og deraf antydes et element af nihilisme) med den hedonistiske opfattelse af, at kroppens lyster skal nydes indtil døden indtræffer. Døden bidrager med mening, men fratager den samtidig, hvilket resulterer i en dualitet i dens væsen. Hvert øjeblik er dyrebart, og det er netop den skrøbelige skønhed, der demonstreres. I skildringerne på væggen og på skulpturen i loftet er der ingen skelnen mellem køn, alder, etnicitet eller andet, der forhindrer os i at opleve den fuldkomne glæde ved det, der gør os til mennesker (eller det der skaber os). Dette er noget vi har benægtet adskillige gange overfor os selv i tidernes løb, og har fremprovokeret det værste i os – misbrug eller sågar drab.”

Kort sagt er installationens røde tråd at manifestere køn og død som noget, der er forankret i os alle, og inviterer til at komme i kontakt med din egen menneskelighed og, at livet skal nydes og fejres.”

Gespenst vil – udover igennem netradioen – snart kæle for os fra kl 18 onsdag, torsdag, fredag og lørdag…og Visti er ved at etablere udendørs servering af det håndplukkede sortiment plus 5 signatur cocktails i den solrige gade. Vi ses forhåbenligt snart! Lyt her.

TEMA: NATTELIV

 

 

 

 

pastedGraphic.png